Europees kampioenschap U17 in Gent
Featured

Europees kampioenschap U17 in Gent

Belchicas pakken brons op EYUC U17

Van 6 tot 10 augustus vond op de Blaarmeersen in Gent EYUC24 plaats: het Europees jongerenkampioenschap ultimate frisbee voor U17. In elke competitie (mixed, open en women) deed een Belgisch team mee. In de women divisie stonden de BELCHICAS na een intensieve voorbereiding van anderhalf jaar klaar om te knallen!

Dinsdagmorgen trokken 20 enthousiaste BELCHICAS (waaronder 9 (!) Bruggelingen), 3 coaches, 1 teammanager en 1 physio vol goede moed naar de Blaarmeersen voor de openingsceremonie. Omwille van problemen met de deelname van Israël werden er de eerste dag jammer genoeg geen wedstrijden gespeeld. We hadden dus veel tijd om bij te praten, te zwemmen …

Met anderhalve dag vertraging ging het tornooi op woensdagmiddag uiteindelijk toch van start met 10 landen (zonder Israël). Onze eerste poulewedstrijd was meteen tegen favoriet Frankrijk. We wisten op voorhand dat dit een heel moeilijke wedstrijd zou worden. We speelden ons spel maar scoren was moeilijk. We verloren uiteindelijk met 2-13. Snel de knop omdraaien en ons voorbereiden voor onze tweede tegenstander: Duitsland. We kwamen snel 10-3 voor, maar na de halftime kwam Duitsland helemaal terug tot 11-10. Het werd nog heel spannend maar uiteindelijk wonnen we met 12-10. Een geslaagde eerste wedstrijddag.

Donderdag begonnen we de dag met een verjaardagsontbijt voor Sofie en speelden we onze laatste poulewedstrijd tegen Zwitserland. De Zwitsers namen snel twee breaks, het sein om een versnelling hoger te schakelen. We duwden even door en wonnen uiteindelijk vlot met 11-7. Zo eindigden we tweede in onze poule en bemachtigden we een plaats in hoogste ‘power pool’. We moesten meteen vol aan de bak tegen Italië. Opnieuw een sterke tegenstander van wie we jammer genoeg met zware 1-13 cijfers verloren. Na het avondeten keken we naar de kwalificaties van de ‘pull-contest’.

Na ons verlies tegen Italië en het meegenomen resultaat uit de poule tegen Frankrijk, konden we ons niet meer rechtstreeks plaatsen voor de halve finale. De nummers drie en vier moesten hiervoor een cross-over wedstrijd spelen tegen de nummers een en twee uit de lagere ‘power pool’. Vrijdagmorgen mochten we tegen Zweden uitmaken wie onze tegenstander zou worden. In de regen kwamen we snel 3-0 voor, maar Zweden nam ons meteen terug door 4 punten na elkaar te scoren. We bleven ons spel spelen maar verloren met 7-10. We werden laatste in onze ‘power pool’ en kwamen in de cross-over uit tegen Duitsland voor een plaats in de halve finale. Deze wedstrijd ging gelijk op en bleef spannend tot op het einde, maar mede dankzij de steun van de talrijk opgekomen supporters lukte het ons om uiteindelijk de wedstrijd naar ons toe te trekken. De ‘callahan’ van Kleo (11-9) gaf ons vleugels en we wonnen uiteindelijk met 12-10! We zijn al zeker van een plaats in de top vier en spelen morgen de halve finale tegen Frankrijk. Wie had dat vooraf durven dromen … ’s Avonds moedigden we teammate Maare en coach Maria nog luidkeels aan in de ‘pull-contest’. Jammer genoeg konden ze allebei net niet winnen.

Zaterdag stonden we vroeg op want de wedstrijd tegen Frankrijk was al om 9 uur. Net als in de vorige wedstrijd hadden we het moeilijk en verloren we met 3-13. Geen schande om te verliezen tegen de ploeg die later die dag Europees kampioen zou worden.

Nu was het belangrijk om ons goed voor te bereiden op de wedstrijd voor het brons. Italië won de andere halve finale, dus werd Zweden onze laatste tegenstander. We kenden de Zweden al en wisten dat dit een spannende wedstrijd zou worden en we dus hard moesten vechten om te kunnen winnen. De wedstrijd verliep gelijk opgaand, maar we slaagden er niet in om een break te scoren. Dit lukte de Zweden wel drie keer. Met nog 20 minuten op de klok stonden het 8-11. Tijd voor een time-out. We pepten onszelf op en ondertussen waren de andere Belgische teams ook aan onze side-line aangekomen. Samen met de opnieuw talrijk opgekomen supporters (waaronder héél véél Beezz!) gaven ze ons de energie die we op het veld net te kort kwamen. We scoorden 5 punten na elkaar en wonnen de wedstrijd met 13-11. De bronzen medaille was binnen!

Samen met het hele team hebben we geschiedenis geschreven en België op de internationale kaart gezet in de U17 women divisie. Wie had dat durven dromen toen we anderhalf jaar geleden met deze groep aan dit avontuur gestart zijn.

Merci aan iedereen die is komen supporteren! Jullie steun gaf ons dat extraatje dat we nodig hadden.

Febe H

Pool B
België 2-13 Frankrijk
België 12-10 Duitsland
België 11-7 Zwitserland

Power Pool C
België 2-13 Frankrijk
België 1-13 Italië
België 7-10 Zweden

Crossover
België 12-10 Duitsland

Halve finale
België 3-13 Frankrijk

Kleine finale
België 13-11 Zweden